5 brandveiligheids­maatregelen Stadskantoor Utrecht

Bijna zes jaar geleden is er aangevangen met de realisatie van het nieuwe Stadskantoor in Utrecht en is nu bijna gereed. Het Stadskantoor is alvast in gebruik genomen en opengesteld voor publiek en wordt dagelijks bezocht. Welke maatregelen zijn er genomen om de brandveiligheid van het Stadskantoor te waarborgen?

Al vanaf het beginstadium zijn alle belanghebbende partijen betrokken en staat de ontwikkeling van brandveiligheidsmaatregelen centraal. De ontwerpers hebben gebruik gemaakt van de praktijkrichtlijn ‘brandveiligheid in hoge gebouwen’ uit 2005. Dit omdat het gebouw hoger is dan 70 meter en daarmee de standaardeisen uit het Bouwbesluit niet van toepassing zijn.

De volgende brandveiligheidsmaatregelen zijn genomen:

1. Integraal Plan Brandveiligheid (IPB)

In dit plan is een BIO-mix van maatregelen vastgelegd en wordt met de Bouwkundige-, Installatietechnische- en Organisatorische maatregelen aan alle eisen voldaan.

2. Automatisch brandblussystemen

Door de complexiteit en openheid van het gebouw zijn er in het hele gebouw - met uitzondering van de parkeergarage - quick response sprinklers geplaatst. Ook zijn er diverse concealed (verborgen) sprinklers in het kantoor aanwezig. Het bluswater en de sprinklerpompsets bevinden zich in de kelder.

3. Complexe brandweerinzet

Sprinklers in het hoge kantoorgebouw in een complexe binnenstad van Utrecht maken de bijbehorende risico’s voor de brandweerinzet beheersbaar. De blusleidingen worden met water uit de sprinklerinstallatie gevoed.

4. Strategische brandcompartimenten

Het Stadskantoor is niet als één brandcompartiment gebouwd. Door de redundantie en het zekerstellen van de aanvalroutes voor de brandweer, is het gebouw in logische strategische brandcompartimenten ingedeeld.

5. Extra keuzes

De vluchtwegen leiden naar vier trapkernen waarvan er twee uitkomen op de promenade van Utrecht CS. Voor extra brandveiligheid koos de gemeente Utrecht ervoor de dataruimtes te beveiligen met een gasblusinstallatie. Ook is de gevel van het kantoor uitgevoerd met speciale composiet panelen. 

Wat kan de RB+ Groep voor u betekenen?

Wist u dat u als eigenaar/beheerder eindverantwoordelijk bent voor het verzorgen van een (brand)veilige omgeving voor de mensen in uw gebouw? De RB+ Groep (met werkmaatschappijen Firejob en Van der Aa Brandwerende Applicaties) kan u als pandeigenaar of pandgebruiker ondersteunen bij advisering en uitvoering van totale passieve bouwkundige brandpreventie. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Meer nieuws

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.